AAL

 Beágyazott rendszerek alkalmazása az életminőség javítása érdekében

Mi az AAL?
Az Ambient Assisted Living (AAL) kifejezés az idősek, vagy fogyatékossággal élők feltűnésmentes megfigyelésére és támogatására szolgál, hogy lehetővé tegyék számukra a lehető legfüggetlenebb életet. Napjainkban olyan személyre szabható technológia áll rendelkezésünkre, aminek használata segítheti az idősebb, vagy fogyatékossággal élő személyeket a mindennapi feladatokban, jelentősen javítva ezzel életkörülményeiket.

Ambient Assisted Living (AAL) a gyakorlatban
Az épületautomatizálási technológiával felszerelt otthonok érzékelők segítségével, intelligens módon képesek azonosítani az eséseket és/vagy a szokatlan viselkedést és jelenteni a vezetőségnek – lehetővé téve számukra, hogy szükség esetén cselekedjenek.

Az automatizálási technológia alkalmazása nemcsak jobb életminőséget biztosít a rezidenseknek, hanem számos automatizálható feladatot is átvesz a gondozóktól – lehetővé téve számukra, hogy munkájuk fontosabb területeire összpontosítsanak.

Előnyök a lakosok számára

Élettartamunk növekedésével az emberek nagy százaléka saját otthonában szeretne megöregedni, és minél önellátóbb lenni – még akkor is, ha valamilyen szintű ellátás szükségessé válik. Az Otthon és Épületautomatizálás elősegítheti ezt azáltal, hogy a háttérben számos feladatot ellát, miközben figyeli az olyan szokásostól eltérő eseményeket, mint például az esés.

Ez nemcsak az idősebbek életminőségét javítja, hanem a családtagok nyugalmát is őrzi.

A megfelelően megválasztott intelligens rendszerek egyik hatalmas előnye, hogy a megoldás egyénre szabható, hogy megfeleljen egy konkrét személy igényeinek.

Előnyök a gondozók számára

Természetesen az AAL automatizálás nemcsak a lakosok,
de az ellátást nyújtók számára is nagyszerű.

A gondozók általában rendkívül elfoglaltak, hosszú órákon át dolgoznak. Az automatizálási technológia használatával a teher egy része leemelhető a vállukról – lehetővé téve számukra, hogy munkájuk fontosabb területeire összpontosítsanak.

A szakellátási létesítmények esetében az ingatlanok automatizálása növeli a lakók és gondozóik kényelmét, aminek eredményeképpen akár az Öné lehet az egyik legkeresettebb intézmény.


Ambient Assisted Living
12 módon tesszük lehetővé az önálló életet:

s

Esésérzékelés

A jelenlét mozgásérzékelők és/vagy ajtó- és ablakérintkezők használatával figyelhető. Ha a rendszer egy bizonyos ideig nem észlel semmilyen tevékenységet, a Hívószolgálat segítségével hívást kezdeményezhet.

Vészhelyzet gomb

Vészhelyzet esetén kulcsfontosságú, hogy képesek legyünk a lehető leggyorsabban értesíteni a megfelelő embereket. A Button Air és a Wrist Button Air tökéletesek segélyhívások indításához.

Emlékeztetők

A szövegfelolvasó funkció tökéletes arra, hogy minden nap egy bizonyos időpontban emlékeztetőt játszon le, hogy az idős, vagy beteg személy betartsa a szükséges gyógyszerek szedésének rutinját.

Segélyszolgálatok

Vészhelyzetben a rendszer felvillantja a lámpákat és automatikusan kinyitja a bejárati ajtót, hogy segítse a kiérkező segélyszolgálatot.

A viselkedés megváltozik

A rendszer használható viselkedésbeli változások felismerésére, például a fürdőszobai látogatások számának jelentős növekedésére.

Elektromos készülékek felügyelete

A rendszer segítségével az elektromos készülékek felügyelhetők, és szükség esetén automatikusan kikapcsolhatók, amennyiben nincsenek használatban.

Éjjeli lámpa

Annak érdekében, hogy ne kelljen a kapcsolót keresni a sötétben, a lágy éjszakai világítás automatikusan bekapcsol, amikor a személy felkel az ágyból.

Teljes körű védelem

Füstérzékelők és jelenlét-érzékelők segítik az egész épület felügyeletét. Ha betörést vagy füstöt észlelnek, riasztás indul és a rendszer szükség szerint értesíti a hozzátartozókat.

~

Kizárta magát?

A hozzátartozók vagy gondozók távolról kinyithatják az ajtót, vagy belépési kódokat hagyhatnak a szomszédoknak, segélyszolgálatoknak.

Automatikus világítás

Az energiaköltségek megtakarítása érdekében a világítás automatikusan bekapcsol, amikor a rendszer jelenlétet észlel, majd kikapcsol, amikor az adott helyiség nincs használatban.

Magas levegőminőség

A rendszer segítségével a ez a hőmérséklet, a páratartalom és a CO2-szint nyomon követhető és szabályozható, ezáltal javítva  a levegő általános minőségét.

Zónás fűtés

A rendszer lehetővé teszi, hogy egyéni hőmérsékletet állítson be a különböző helyiségekhez – a helyiségek csak akkor kerülnek fűtésre, amikor szükség van rá.